Evenemang

Gammelstilla whiskyprovning på Ardbeg Embassy!

När och hur grundades destilleriet?
Gammelstilla Whisky AB grundades 2005 av 10 personer.
Vi letade efter en idealisk plats och vi fann Gammelstilla, som fungerade utmärkt både som plats och namn för whisky.
När idén om att producera whisky i Gammelstilla tog fart tänkte vi oss att vara i det vackra tegelmagasin som ligger vid stranden på ”Nedre Dammen”. Men det visade sig att det hade använts till betning av utsäde, varför golven innehåller kvicksilver.
Saneringen skulle inte vara några problem – däremot kostnaderna! Då stannade allt av för en period, men drömmen om en egen whisky var stark.
Vi letade vidare i Gammelstilla och fann då ett annat magasin,
Vita Magasinet och planerna kunde ta ny fart.
Från de 10 första aktieägarna så är vi idag ca 400 st aktieägare.
Vi är 8 st i styrelse och en VD som jobbar aktivt. Till det har vi ytterligare att antal aktieägare som engagerar sig och hjälper till vid behov. Vi har också mycket god hjälp och stöd av de bofasta i byn och även Lena Holmstedt som driver Caféet i Gammelstilla.
Sakta men säkert har vi byggt upp bolaget och införskaffat den utrustning som vi behöver för att kunna producera whisky.Pannorna har en volym på 600 liter på mäskpannan och 300 liter på spritpannan. Idag ligger vi på ca 8 tusen liter fatsyrka per år, som lagras på 30 till 200-liters fat. Vi riktar in oss, till en början, på en orökt whisky för att få fram smaktonerna. Senare kan det bli aktuellt med både rökigare och fruktigare varianter.
Destilleriet invigdes 2012-04-28 av landshövding Barbro Holmgren. Vi hade till det datumet producerat vår första råsprit. Vi har sedan dess testat oss fram och har nu den process vi har tänkt oss för pilotproduktion. Vi har i dagsläget lagt ca 8000 liter på lagring i olika fat. 1 november 2015 fyller vårt äldsta destillat 3 år så då har vi WHISKY. Vi säljer också 30-literfat till privatpersoner.
Vad det är som gör er whisky speciell?
Det som är mest speciellt är det våra pannor.
Alla andra svenska destillerier köpte sina kopparpannor i Skottland, men vi på Gammelstilla åkte bara 25 kilometer, till Bäckströms Mekaniska i Hofors. Genom årens lopp har Bäckströms fått de mest skiftande uppdrag och har jobbat mycket med kopparplåt, men detta var det mest udda hittills. Våra pannor måste specialkonstrueras, annars skulle de aldrig komma in genom destilleriets små dörrar, och då var det enklare att ta hjälp på nära håll. Man kan ju kanske tycka att det hade varit enklare att göra större dörrhål, men eftersom ”Vita magasinet” är ett slaggstenshus från 1700-talet så måste det behålla sitt ursprungliga utseende. I vita magasinet inryms nu hela produktionsanläggningen med maltkvarn, mäskkar, jäskar, kopparpannor och lager för ekfaten.
Plats: Ardbeg Embassy Västerlånggatan 68

Pris: 595 kr inkl en varmrätt efter provningen.
Anmälan: chabbe@ardbegembassy.se
Betalning sker via swish till 123 331 8821 efter bekräftad plats.

Vi kommer att prova 7 olika whiskys!
Arrangör: Ardbeg Embassy i samarbete med Gammelstilla Whisky!
Plats: Ardbeg Embassy Västerlånggatan 68
Datum:
Tid:
Pris: 595 kr