Evenemang

Wolfburn Whiskyprovning på Ardbeg Embassy!

Thurso är den nordligaste staden på det brittiska fastlandet med en historia som går tillbaka till vikingatiden, då den var under nordiskt styre och en viktig port till Skandinavien och de norra öarna. Området kantas i norr och öster av ett kargt, men vackert kustlandskap och är hem för internationellt viktiga kolonier av sjöfåglar.

Thurso Bay och destilleriet har utsikt över det turbulenta vattnet i Pentland Firth mot de imponerande klipporna på Orcadian Island of Hoy. På en klar dag kan Old Man of Hoy ses på långt avstånd. Thurso-området var bebott långt innan vikingarna kom för att ge det dess namn. Namnet Thurso betyder ”Tor” på gaeliska.

 

Historia

År 1821 grundade William Smith ett destilleri i utkanten av Thurso och döpte det till Wolfburn efter vattendraget det tog sitt vatten ifrån. ”burn” är det skotska ordet för bäck eller liten flod.

Destilleriet byggdes av härdad lokal Caithness-sten och resterna av dess grunder kan fortfarande ses idag. Smith investerade mycket i Wolfburn och det blev snabbt en betydande producent av maltwhisky. Skattelistor från tidigt 1800-tal visar att det är det största destilleriet i Caithness under den perioden. År 1826 var dess årliga produktion 28 056 ”Total Gallons of Proof Spirt” – ungefär 125 000 liter. Den nya Wolfburn-destilleriet ligger bara en kort promenad längs bränningen från den gamla platsen mot havet.

 

Vi kommer att prova:

Northland
Aurora
Morven
Langskip
Small Batch 204
Small Batch 318
200 Year Anniversary Editon

Provningsledaren för kvällen är Mark Westmorland (Global Brand).

 

 

Som vanligt serveras en varmrätt efter provningen.

Datum: 2022-03-10
Tid: 18:00
Pris: 595 kr inkl en varmrätt.
Anmälan sker till chabbe@ardbegembassy.se
Betalning sker via swish till 123 331 88 21 efter bekräftad plats.

 

 

Torsdag 10:e mars kl 18:00

Plats: Ardbeg Embassy i Gamla stan
Pris: 595 kr
Anmälan: chabbe@ardbegembassy.se

 

Vi kommer att prova 7 olika whiskys!

Arrangör: Ardbeg Embassy i samarbete med Wolfburn
Plats: Ardbeg Embassy Västerlånggatan 68
Datum:
Tid:
Pris: 595 kr