Evenemang

Samalens Armagnac Provning

Samalens Armagnac Provning

Samalens har destillerat, blandat och lagrat eaux-de-vie i Bas-Armagnac ända sedan 1882. De använder sin anrika kunskap för att främja innovation och erbjuda nya smakupplevelser. Samalens försöker visa Armagnacens potential och förädla den samtidigt som de bevarar dess särdrag.

Samalens har ett ganska typiskt destilleri: fyra traditionella pot-stills från Armagnac och fyra traditionella pot-stills från Cognac. Den traditionella destillationen kräver dock erfarenhet och kontinuerlig provsmakning under hela processen. För att vara så precisa som möjligt standardiseras inte Salamens ”cuts”. De förlitar sig istället helt på destillatörens smaktester.

Begreppet ”cuts” hänvisar till när destillatören gör en bedömning om egenskaperna hos den inkommande spriten och separerar destillatet som flödar från destilleriet i separata insamlingskärl.
Samalens lagrar därefter varje eau-de-vie i traditionella 450-liters fat av fransk ek. De lätt rostade faten väljs ut för att bevara eau-de-vie-aromerna utan kraftig ekbehandling. Efter att ha lagrats i nya fat flyttas armagnacen till använda fat. Varpå den får mogna långsamt tills den buteljeras.

Provningen kommer att hållas av Adrien Planas på Mandracore Spirits som har Samalens Armagnac i sin portfölj.

Vertikalprovning av Armagnac Samalens och se utvecklingen som skett under 50 år:

Ikväll provar vi:

  • Samalens VSOP
  • Samalens XO
  • Samalens 8 YO
  • Samalens 12 YO
  • Samalens 1994
  • Samalens 1984
  • Samalens 1974
  • Whisky Tchankat Classique in surprise

 

Anmälan: chabbe@ardbegembassy.se

I priset ingår det en varmrätt efter provningen.

Plats: Ardbeg Embassy Stockholm!
Datum:
Tid:
Pris: 595 kr